Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho)

Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho)

Autor: mariwanna

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 402

Dodano: 16.06.2017

Odsłon: 12735

Solenie ogórków tym sposobem jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Oprócz ogórków, przypraw i soli, potrzebny jest mocny foliowy worek, np. taki na mrożonki o pojemności ok 4 litrów. Po dobie leżakowania już można chrupać pyszne ogóreczki małosolne. Smakują zupełnie jak te robione tradycyjnie w zalewie, ale zachowują piękny zielony kolor i są bardzo aromatyczne. Lubicie małosolne? Koniecznie zróbcie!

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • 2 baldachy kopru
  • kawałek korzenia chrzanu (ok 5cm)
  • liść chrzanu
  • 2-3 liście czarnej porzeczki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka soli
  • worek foliowy na mrożonki o pojemności ok 4l
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. godzinę. Następnie wyjąć z wody, osuszyć papierową serwetą, obciąć piętki.
    Chrzan i czosnek obrać, chrzan pokroić w słupki, czosnek w plasterki. Przyprawy i sól wymieszać. Koper przekroić na kilka kawałków.
    Ogórki włożyć do worka, dodać liście i koper, zasypać mieszanką przypraw, potrząsnąć, żeby przyprawy się rozsypały po ogórkach.
    Worek ścisnąć, żeby wyszło powietrze, związać lub nałożyć klips. Włożyć do lodówki na 4 godziny, następnie wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia. Można przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Janusz52 03 września Zrobiłem zgodnie z przepisem i potwierdzam że są bardzo dobre.Polecam!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń