Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki po warszawsku

Ogórki po warszawsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1001

Dodano:

Odsłon: 8060

Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.

Składniki

  • 6 kg ogórków średniej wielkości
  • przyprawy na słoik:
  • natka pietruszki
  • liście selera
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średniej grubości krążek cebuli
  • kawałek marchwi
  • mała laska czhrzanu
  • łodyga zielonego kopru
  • Zalewa:
  • 5 l wody
  • 3 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zalewę zagotowujemy, dobrze mieszamy, żeby składniki się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia.

  2. Do słoików wkładamy przyprawy, układamy ściśle ogórki, zalewamy zimną zalewą.

  3. Słoje zakręcamy, układamy w szerokim garnku do pasteryzacji. Uwaga: słoje muszą się tylko zagotować i natychmiast wyciągamy do wystygnięcia. Nie mogą się gotować dłużej, ponieważ ogórki będą miękkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń