Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 717 Ocena: 47883

Dodano:

Odsłon: 8085

Zdecydowanie jedne z moich ulubionych.

Składniki

  • ogórki 3kg
  • musztarda (krem z gorczycy) 5 łyżek
  • ziele angielskie 2 ziarenka do każdego słoika
  • liść laurowy 1 szt do każdego słoika
  • czosnek 1 ząbek do każdego sloika
  • zalewa: 1.5 l wody
  • 1 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • 2.5 łyżki soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Tak przygotowane ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoika wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i obrany ząbek czosnku.
    Zalewa: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól. Wszystko razem zagotować, następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do zimnej zalewy dodać musztardę. Całość wymieszać przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby zalewa miała jednolitą konsystencję.

    Tak przygotowaną zalewą wypełnić słoiczki z ogórkami. Następnie brzegi słoiczków wytrzeć suchą ściereczką, słoiki zakręcić.

    Ogórki w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas wyjąć słoiki, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń