Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki z chilli w zalewie miodowej

Przepis dnia 2018-07-31
Ogórki z chilli w zalewie miodowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1305

Dodano:

Odsłon: 8622

Ostro-słodka sałatka ogórkowa z chilli i imbirem w miodowej zalewie

Składniki

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 papryczek chilli
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu
  • kawałek korzenia imbiru ok 3 cm
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki octu 10 procent
  • 2 szklanki wody
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyć i wyparzyć 5 słoików o,5 litra.
    Ogórki umyć i pokroić w plastry. Posolić i odstawić na ok godzinę.
    Imbir obrać i pokroić na cienkie plasterki ( jak będzie grubszy korzeń to plasterki na pół, tak żeby były wielkości paznokcia).
    Czosnek pokroić w plasterki. Zagotować wodę z miodem, octem i cukrem dodać pieprz i gorczycę.
    Do każdego słoika włożyć po jednej umytej papryce a następnie układać warstwę ogórków na przemian z imbirem i czosnkiem.
    Zalać każdy słoik marynatą z przyprawami. Zakręcić i pasteryzować w gorącej ale nie gotującej się wodzie, ok 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń