Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki z kurkumą i curry

Ogórki z kurkumą i curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4222

Dodano:

Odsłon: 2009

Jeśli zostały Wam jeszcze ogórki to obowiązkowo musicie je przygotować wg dzisiejszego przepisu. Zaprawiałam je w ten sposób pierwszy raz ale jest to strzał w dziesiątkę. Chrupiące, lekko słodkie, pikantne ale też trochę kwaskowe, z wyrazistą przyprawą curry i kurkumą. Idealnie sprawdzą się jako dodatek na kanapki czy szybką przekąskę. Zapraszam :)

Składniki

  • Ogórki 2,5 kg.
  • Ocet spirytusowy 3 szklanki
  • Woda 3 szklanki
  • Cukier 3 szklanki
  • Ziele angielski niecała łyżka
  • Pieprz ziarnisty 2/3 łyżki
  • Kurkuma 1 niecała łyżka
  • Curry 1 niecała łyżka
  • Czosnek 5 ząbków
  • Sól kamienna 2 czubate łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie umyć, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki.

    Następnie pokroić wedle uznania (albo w plastry, albo na cztery części) ciasno powkładać do słoików.

  2. W międzyczasie przygotować marynatę. Zagotować wodę z octem, cukrem, kurkumą, curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i soli.


  3. Gorącą marynatą zalewam wcześniej przygotowane słoiki, mocno zakręcam i pasteryzuje ok. 15 min.


  4. Smacznego

  5. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń