Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszonki od wieków uznawane są za zdrową żywność. Kleopatra podobno jadła je by zachować młodość i urodę. Wiadomo, że zdrowia i urody nigdy za wiele, ale je proponuję jeść je z jeszcze jednego powodu bo są po prostu pyszne.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Przyprawy wsypujemy do słoja. Okrę i chili przekładamy do słoja. We wrzątku rozpuszczamy sól. Wodą z solą zalewamy okrę, woda powinna je przykryć. Na wierzchu kładziemy talerzyk i go obciążamy, by warzywa były zanurzone. Odstawiamy na 3-7 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy warzywa są już ukiszone, zdejmujemy talerzyk, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Kiszoną okrę podajemy jako samodzielną przekąskę, można też użyć jej do sałatki lub zupy.