Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Oliwkowy keks"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 39
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 96
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 39
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 96
Składniki
Plasterki szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej) pokrój drobno. Boczek posiekaj w kosteczkę. Parmezan zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj.
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wbij całe jajka, przemieszaj. Na koniec wlej olej i białe wino. Ciasto starannie wymieszaj.
Oliwki osącz z zalewy. Wrzuć do miski z ciastem. Dodaj pokrojoną szynkę, boczek oraz parmezan, ponownie wymieszaj. Podłużną formę posmaruj masłem.
Przygotowane ciasto przełóż do formy, wyrównaj powierzchnię. Ułóż na niej dwie gałązki świeżego rozmarynu. Keks wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 na 10 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 170 st. Piecz dalej jeszcze 25 minut. Wyjmij z piekarnika, lekko przestudź w formie. Przełóż na deskę lub talerz. Gdy keks wystygnie, pokrój go w plastry.
14 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 340 kcal, cena 1,50 zł.
P ołącz 10 dag płatków owsianych, 25 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki soli, łyżkę cukru, 2 jajka, 2 łyżki oliwy i 170 ml mleka. Włóż do formy, piecz 45 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety