Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Omlet z pomidorami"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 331
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 331
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w ko- stkę. Pomidorki dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój wszystkie na pół.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, mieszając smaż na średnim ogniu 7-10 min. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj mleko, starty żółty ser, natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na dnie rozłóż przesmażoną cebulę z kiełbasą oraz część pomidorków, zalej masą jajeczną.
Piecz w temp. 180°C 20-30 min, aż masa się zetnie. W połowie czasu pieczenia, gdy jajka lekko się zetną, na wierzchu rozłóż pozostałe pomidory.
40 minut. Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie