Do góry

Przekąski Przepis na:

ona sucha, on suchy, oni SUSHI :) - po polsku

ona sucha, on suchy, oni SUSHI :) - po polsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 240 Ocena: 1655

Dodano:

Odsłon: 940

najprostsze, bez surowizny :) kiedy zjałoby się coś egzotycznego, ale kubki smakowe polskie takie, że hoho :) i można zabrać na drugi dzień do pracy

Składniki

  • ryż do sushi - 1 szklanka
  • algi nori - 6 szt
  • avocado - 1 szt (dojrzałe)
  • ogórek długi - 1 szt
  • Ryba: łosoś - ok. 250 g (surowy bez ości)
  • sos sojowy tamari - 6-8 łyżek
  • miód (gryczany) - 1 łyżka
  • rozmaryn świeży - 1 gałązka
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż:
    Płuczę pod bieżącą wodą.
    Gotuję 10 minut, 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody.
    Wyłączam grzanie, przykrywam i zostawiam (na żeliwnym rozgrzanym palniku) aż całkiem zmięknie wypijając całą wodę (30-50 minut).
    Ryż musi być letni (temperatura ciała), bo zbyt ciepły rozrywa wodorosty, a zimny kiepsko się rozprowadza.

  2. Ryba:
    Łososia piekę w japońskiej marynacie tare (no prawie, po prostu mieszam łyżkę miodu z dwiema łyżkami sosu sojowego). Na wierzch kładę gałązkę rozmarynu i wstawiam do piekarnika na 20 minut 180 stopni.

    Korzystam też czasem z prostej, zdrowej wersji marynaty "marynata tare prawie japońska" a przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-marynata-tare-prawie-japonska,123850,domowapiwniczka.html

  3. Warzywa:
    Na talerzyku przygotowuję sobie.
    Avocado kroję w słupki.
    Ogórka razem ze skórką kroję w cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do ziemniaków.

  4. Maki:
    Na desce drewnianej rozkładam nori, prążkami pionowo, błyszczącą stroną do deski.
    Kładę ryż na płacie nori. Przy prawym brzegu od dolnego krańca do 3/4 wysokości (1/4 płatu nori zostawiam do sklejenia).
    Łopatką do naleśników nakładam i rozprowadzam ryż dociskając (jakbym wielką kanapkę grubo smarowała masłem) od prawej do lewej.
    W poziomie na całej szerokości układam paski (zaczynając od dołu do ok. połowy wysokości): ogórek, avokado, łosoś, ogórek grubo podwójnie, avokado.

    Zawijam jak naleśnik, ale ciasno, dość mocno, ale uważnie (żeby nie porwać nori) dociskam. Zatrzymuję się, gdy zostaje ok 1-2 cm wolnego nori. Moczę pędzel (taki do ciasta), w letniej wodzie i smaruję brzeg - jak brzegi koperty klejem. Zwijam do końca, a nawilżony brzeg działa jak klej w kopertach. Układam "naleśnik sushi" sklejeniem do dołu na talerzu.

  5. Po zrobieniu wszystkich "naleśników sushi", kroję je w grube plastry - porcje i układam na talerzu.
    Do naczynia obok nalewam sos sojowy tamari, w którym można zamoczyć maki.

    Pyszne, takie polskie, proste sushi :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń