Do góry

Desery Przepis na:

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 955

Dodano:

Odsłon: 4376

Pulchne i lekkie jak piórko, dodatek aromatu pomarańczy sprawił, że smakują obłędnie.

Składniki

  • 430 g mąki pszennej (+do podsypywania)
  • 14 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 60 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder po oprószenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy.

    Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki cukru, 4 łyżki letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.

    Masło roztapiamy.

  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, aromat pomarańczowy, wyrośnięte drożdże, letnie mleko i żółtka. Zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto powinno być pulchne, mięciutkie i nie powinno kleić się do rąk.

    Miskę wysypujemy lekko mąką, tworzymy kulę z ciasta, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 90 minut).

  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta większą szklanką wycinamy kółka, a następnie kieliszkiem na środku każdego kółka dziurkę. Gotowe układamy na blaszce posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Pozostałe ciasto zbieramy i ponownie rozwałkowujemy. Wycinamy kolejne oponki. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.

  4. W garnku rozgrzewamy olej (do temperatury ok 170°, nie może być zbyt gorący ponieważ oponki będą szybko się paliły a w środku będą surowe). Na rozgrzany wrzucamy po kilka oponek i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pozostawiamy do wystudzenia.

    Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń