Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki są przepyszną przekąską w ciągu dnia
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 110
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 110
Składniki
Przesianą mąkę wsypać na stolnice,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka,dodać cukier,śmietanę,sodę i ocet.Zagnieść ciasto.Oprószyć delikatnie mąką,przełożyć na talerz.uciąć ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5cm,wykroić szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę kieliszkiem.najlepiej wyrobić wszystkie oponki ,układając je na lekko oprószonej mąką desce.wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie.
Wrzucać oponki na gorący tłuszcz(olej),smażyć na złoty kolor.Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować