Do góry

Dania główne Przepis na:

Orientalny kurczak z warzywami

Orientalny kurczak z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1057

Dodano:

Odsłon: 395

Jesień, to czas, kiedy szukamy rozgrzewających potraw. Dlatego dzisiaj mam dla Was powiew Orientu :) Pyszne danie z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym na pikantnie. Całość jest pysznie kremowa i dobrze przyprawiona. Zaopatrzcie się w składniki i zróbcie obiad, inny niż zwykle :) Ogromnym plusem tej potrawy jest fakt, że przygotowuje się ją w mniej niż 30 minut! :)

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka lub polędwiczek
  • 1 mała papryka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kapusta pak choi (opcjonalnie mała kapusta pekińska)
  • garść suszonych grzybów mun
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • sos sojowy
  • pieprz
  • zioła tajskie
  • płatki chilli
  • trawa cytrynowa
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Przyprawiamy posiekanym czosnkiem, sosem sojowym, ziołami tajskimi i płatkami chilli. Odstawiamy na 30 minut.
    Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym kroimy w paseczki.
    Na oleju podsmażamy na rumiano kurczaka i odcedzamy go z tłuszczu. Przekładamy do miski.
    Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.

  2. W garnku na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy grzyby mun, paprykę, cukinię i kapustę.
    Całość podsmażamy aż warzywa będą miękkie.
    Dodajemy mleczko kokosowe i kurczaka, całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, ziołami tajskimi, trawą cytrynową i płatkami chilli. Zagotowujemy.
    Podajemy gorące z chińskim makaronem lub ryżem.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń