Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowa plecionka z powidłami"
Składniki
Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki, tak by nie było grudek. Zaczyn przykryj, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową. Dołóż wyrośnięty zaczyn i dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj masło. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotuj masę orzechową: mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, zalej nim zmielone orzechy. Dodaj mielony cynamon do smaku. Wymieszaj z powidłami i odstaw na 40 minut, aby masa zgęstniała.
Ciasto rozwałkuj na 2 placki. Każdy z nich posmaruj masą orzechową. Placki zwiń. Rulony skręć, tak by przypominały warkocze. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Zachowaj spory odstęp, bo ciasto bardzo wyrośnie. Warkocze posmaruj jajkiem. Piecz 45 minut w 175 st.Źródło: Tina