Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowe markizy"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj 10 dag cukru pudru, drobno posiekane lub zmielone orzechy włoskie, 18 dag zimnego masła i 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na godzinę.
Kremówkę zagotuj z resztą cukru pudru oraz kakao. Gdy się rozpuszczą i połączą, zdejmij masę z ognia. Dodaj żółtko, wymieszaj, odstaw do schłodzenia. Pozostałe masło pokrój na małe kawałki, zmiksuj razem ze schłodzoną masą śmietanową na gładki krem.
Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 3 mm. Foremką wykrawaj kółeczka o średnicy 6 cm. Ułóż je na blasze. Piecz 15 min w temp. 180 st.
Ciasteczka wystudź, przekładaj po 3 przygotowaną masą. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Polewy rozpuść wg przepisu podanego na opakowaniu. Udekoruj markizy, posyp pistacjami.Źródło: Świat kobiety