Do góry

Dania główne Przepis na:

Orzechowe nuggetsy

Orzechowe nuggetsy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Orzechowe nuggetsy"

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • ok. 1 szkl. mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 3–4 listki szałwii sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia Do sosu: 1 i 1/2 szkl. musztardy sarepskiej
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy (a jeszcze lepiej oleju arachidowego)
  • sos sojowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Mięso włóż do miseczki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Przykryj i wstaw do lodówki na godzinę.

  2. Jajka wbij na talerz, roztrzep. Orzechy połącz z bułką tartą. Kąski zanurz w jajkach. Obtocz w orzechowej panierce.

  3. Olej rozgrzej z masłem i szałwią. Kiedy tłuszcz zacznie pachnieć, usuń szałwię. Włóż nuggetsy. Usmaż je na rumiano. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

  4. Musztardę wymieszaj z miodem i oliwą. Sos przypraw do smaku sosem sojowym. Podawaj do mięsa. Danie udekoruj, np. listkami sałaty.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń