Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec z jabłkami

Orzechowiec z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6582

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Orzechowiec z jabłkami"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • jajko
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa:
  • 5 sporych kwaskowych jabłek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej polewa orzechowa:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z posiekanym masłem. Dodaj pozostałe i zagnieć ciasto (w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki). Podziel na dwie części (większą i mniejszą) i włóż do lodówki na godzinę.

  2. Jabłka umyj, obierz i pokrój na cienkie plas- try. Na głębokiej patelni roztop masło, dodaj jabłka, cukier brązowy i wanilinowy oraz cynamon i zdejmij z ognia.

  3. Na patelni rozpuść masło. Dodaj miód i cukier oraz posiekane orzechy. Podgrzewaj na małym ogniu aż do skarmelizowania.

  4. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim blachę. Posyp bułką tartą i rozłóż jabłka. Następnie rozwałkuj mniejszą część ciasta, wyłóż na jabłkach, a na wierzch połóż masę orzechową. Piecz w 180oC ok. 45 min.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń