Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowy pudding z bananami

Orzechowy pudding z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Orzechowy pudding z bananami"

Składniki

  • 750 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 80 g kaszy manny
  • 75 g orzechów włoskich bez łupinek
  • 2 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 g bitej śmietany
  • szczypta soli
  • listki świeżej mięty
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł

  2. Mleko gotujemy z 40 g cukru. Wsypujemy kaszę mannę ze szczyptą soli i, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut, żeby masa zgęstniała.

  3. Orzechy prażymy bez tłuszczu na patelni. Następnie posypujemy 80 g cukru i dalej prażymy, aby cukier się skarmelizował i dobrze okleił orzechy. Pozostawiamy je na folii aluminiowej do ostygnięcia i wyschnięcia.

  4. Obrane ze skórki banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

  5. Połowę bitej śmietany dodajemy do kaszy manny i miksujemy. Orzechy siekamy. W szklankach układamy na przemian warstwę masy z kaszą, banany i orzechy. Górę dekorujemy resztą śmietany i listkami świeżej mięty.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń