Do góry

Dania główne Przepis na:

Ostre żeberka z miodem i sezamem

Ostre żeberka z miodem i sezamem

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1550

Dodano: 14.01.2013

Odsłon: 2802

Z jednej strony ostro przyprawione z drugiej lekko słodkie, oto moje żeberka :)

Składniki

  • 0,7kg żeberek wieprzowych 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oliwy ostrej 2 łyżeczki sezamu oliwa ostra
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę: do miski wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy oliwę i miód - mieszamy. Do marynaty wkładamy żeberka, i obtaczamy je w niej dokładnie. Przykrywamy i odkładamy na godzinę do lodówki.

  2. Patelnię natłuszczamy ostrą oliwą, rozgrzewamy bardzo mocno, i delikatnie kładziemy żeberka. Smażymy na bardzo rumiano z dwóch stron. Mięso wkładamy o rękawa i pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

  3. Gotowe układamy na talerzu, polewamy powstałym sosem. Na zdjęciu z ziemniakami ubitymi z masłem i cebulą dymką.

  4. Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy marynatę: do miski wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy oliwę i miód - mieszamy. Do marynaty wkładamy żeberka, i obtaczamy je w niej dokładnie. Przykrywamy i odkładamy na godzinę do lodówki.

  5. Patelnię natłuszczamy ostrą oliwą, rozgrzewamy bardzo mocno, i delikatnie kładziemy żeberka. Smażymy na bardzo rumiano z dwóch stron. Mięso wkładamy o rękawa i pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

  6. Gotowe układamy na talerzu, polewamy powstałym sosem. Na zdjęciu z ziemniakami ubitymi z masłem i cebulą dymką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MP3-ka 15 stycznia 2013 oj tam oj tam :) chciałam, żeby panierka została taka jak jest, mimo 45 minut w rękawie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

limetka 15 stycznia 2013 "rumiano" chyba się troszkę przypaliło !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń