Do góry

Desery Przepis na:

Owoce w cieście

Owoce w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Owoce w cieście"

Składniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • 20 dag brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżki prawdziwego kakao
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 140 dag masła
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 25 dag mieszanki owoców: malin
  • czerwonych porzeczek i borówek
  • 2 łyżeczki mąki pszennej + szczypta mąki ziemniaczanej
  • kilka najładniejszych owoców do dekoracji. POLEWA: 15 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść powoli w garnuszku. Dodaj cukier, kakao, czekoladę i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie się połączą. Odstaw do ostygnięcia. Owoce oczyść i umyj. Rozłóż je w jednej warstwie na ręczniku papierowym. Mąkę przesiej z proszkiem i solą.

  2. Do masy kakaowej wbij jajka i zmiksuj. Dodawaj mąkę i miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Tortownicę wyłóż pergaminem. Owoce posyp wymieszaną mąką pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj i wsyp do ciasta.

  3. Ciasto wylej do formy i piecz ok. 50 minut w 170oC.

  4. Czekoladę rozpuść z masłem i cukrem. Polej wierzch ciasta. Udekoruj owocami, zanim polewa zastygnie.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń