Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Owocowa tarta z cydrową glazurą"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 316
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 316
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji 0,90 zł
Dżem przekładamy do rondelka. Mieszając, podgrzewamy kilka minut, by odparować jak najwięcej wody, a następnie miksujemy.
Ciasto rozwijamy na stolnicę lub silikonową matę. Ostrym nożem kroimy wzdłuż na dwa prostokąty. Smarujemy lekko zimną wodą, po czym zawijamy do środka 2-centymetrowe marginesy. Woda spowoduje, że zawinięte brzegi nie odkleją się podczas pieczenia.
Ciasto, prócz brzegów, smarujemy zmiksowanym dżemem. Na dżemie układamy cząstki śliwek. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 210oC.
Cukier karmelizujemy. Kiedy całkowicie się rozpuści, powoli wlewamy cydr. Podgrzewamy, mieszając, do chwili, aż uzyskamy klarowną glazurę. Letnią glazurą smarujemy owoce na cieście. Tartę odstawiamy do ochłodzenia.
Wartość odżywcza jednej porcji 287 kcal Białko 8,7 g/Tłuszcz 27 g/Węglowodany 45 gŹródło: Rewia