Do góry

Dania główne Przepis na:

Owocowa tarta z cydrową glazurą

Owocowa tarta z cydrową glazurą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Owocowa tarta z cydrową glazurą"

Składniki

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego (450 g)
  • 1 kg dużych śliwek, w których pestka odchodzi bez trudu, lub 1 kg brzoskwiń albo jabłek
  • 100 g dżemu morelowego
  • 1 szklanka cydru
  • 4 łyżki brązowego cukru
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji 0,90 zł

  2. Dżem przekładamy do rondelka. Mieszając, podgrzewamy kilka minut, by odparować jak najwięcej wody, a następnie miksujemy.

  3. Ciasto rozwijamy na stolnicę lub silikonową matę. Ostrym nożem kroimy wzdłuż na dwa prostokąty. Smarujemy lekko zimną wodą, po czym zawijamy do środka 2-centymetrowe marginesy. Woda spowoduje, że zawinięte brzegi nie odkleją się podczas pieczenia.

  4. Ciasto, prócz brzegów, smarujemy zmiksowanym dżemem. Na dżemie układamy cząstki śliwek. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 210oC.

  5. Cukier karmelizujemy. Kiedy całkowicie się rozpuści, powoli wlewamy cydr. Podgrzewamy, mieszając, do chwili, aż uzyskamy klarowną glazurę. Letnią glazurą smarujemy owoce na cieście. Tartę odstawiamy do ochłodzenia.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 287 kcal Białko 8,7 g/Tłuszcz 27 g/Węglowodany 45 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń