Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli na gęstą pianę. Żółtka utrzyj z resztą cukru i sokiem z cytryny. Mąki przesiej z proszkiem i domieszaj do żółtek. Ostrożnie połącz z pianą oraz skórką cytrynową. Wlej do tortownicy, piecz w 170°C przez 30 minut.
Wymieszaj przecier, orzechy, miód i brązowy cukier. Rozłóż na pergaminie, piecz 30 minut w 160°C, pokrusz.
Jabłka obierz, pokrój na półplasterki. Zagotuj 1/3 szklanki wody z cukrem. Wrzuć jabłka, obgotuj, wyjmij, skrop sokiem z 1/2 cytryny. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem. Połącz z żelatyną rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Biszkopt przekrój i przełóż połową bitej śmietany. Udekoruj pozostałą śmietaną, jabłkami i uprażonymi orzechami.Źródło: Naj