Do góry

Desery Przepis na:

Owsiane ciasteczka śniadaniowe

Owsiane ciasteczka śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1308

Dodano:

Odsłon: 4550

Zdrowe, beztłuszczowe, najeżone bakaliami ciastka śniadaniowe, które można "włożyć do kieszeni" i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy.

Składniki

  • 150g płatków owsianych górskich
  • 30g otrębów pszennych
  • 60g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego - opcjonalnie
  • 30g jagód goji
  • 30g suszonej żurawiny
  • 60g rodzynek
  • 40g orzechów macadamia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym
  • 100ml rzadkiego jogurtu
  • 50ml płynnego miodu - u mnie ciemny, rzepakowy
  • 2 jaja - całe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na półtorej blachy średniej wielkości ciasteczek.

    Do miski wsypać sypkie składniki - płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać bakalie - owoce goji, żurawinę, rodzynki, orzechy macadamia. Dołożyć składniki płynne - jogurt, miód, pastę waniliową, jaja.

    Wszystko dokładnie wymieszać łyżką - ewentualnie wyrobić ręką.

  2. Ciastka formować na desce czy stolnicy w następujący sposób:

    - rozsmarować po niej grubą warstwę masy
    - wycinać okrągłe kształty szklanką
    - ostrożnie podwadzić łopatką i przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
    - na blasze dodatkowo rozpłaszczyć łopatką

    Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok 18-20 min - piekłam 20 min, ale następnym razem postaram się trzymać 18 min. - wyjdą jaśniejsze i mniej zrumienione.

  3. Są to ciasteczka, które każdy może zrobić dokładnie pod swój gust - wystarczy tylko użyć ulubionych bakalii. Nigdy się nie znudzą, bo kompozycje składników można mieszać do woli.

    Ja koniecznie chciałam tu wypróbować lekko kwaskowate jagody goji oraz niemalże mleczne orzechy macadamia.

    Ciasteczka z dodatkiem jagód goji wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka zyskała - podoba mi się ten intensywnie czerwony ciapek z owoców w środku ciastek - to jeszcze ich kwaskowaty posmak świetnie przełamał się ze słodką rodzynką.

    Orzechy macadamia z kolei nadały im delikatnego, wręcz maślanego smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 czerwca 2014 uwielbiam takie i je chrupie przez caly dzien. Sa przepyszne. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 26 czerwca 2014 Lubię mieć w domu takie słodkości,są fajną zagryzką do kawy :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń