Do góry

Desery Przepis na:

Owsianki czekoladowe

Owsianki czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 870

Dodano:

Odsłon: 7413

Wspomnienie mojego dzieciństwa, gdy mama robiła słodkości, których nie było w sklepach. Teraz słodycze są, ale do owsianek ciągle wracam z przyjemnością. Szybkie w wykonaniu. Można długo przechowywać. I zdrowsze od zwykłych ciastek.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jak najdokładniej rozpuścić margarynę z cukrem. Dodać kakao, rodzynki i olejek (wg upodobań cytrynowy albo migdałowy – oba pasują). Do gładkiej masy dodać płatki owsiane i gotować kilka minut dokładnie mieszając (za krótko gotowane będą zbyt twarde).

  2. Natychmiast formować owsianki – ja „używam” do tego łyżki stołowej i dodatkowo ugniatam je dłonią z rękawicą gumową – i kłaść ciasteczka na talerzu (potrzeba ok. 5 dużych talerzy) do zastygnięcia. To jedyny „trudniejszy” i mało przyjemny moment robienia owsianek, gdyż trzeba robić to szybko, a masa parzy w dłonie (dlatego nie polecam robienia ich dzieciom). Zostawić do zastygnięcia ok. 3-4 godziny.

  3. Z podanych proporcji wychodzi ok. 74 sztuki Moje uwagi: płatki owsiane tylko błyskawiczne (nie np. górskie). Ja preferuję firmy Szczytno. Płatki np. firmy Kupiec są bardzo drobne i gotowe owsianki za bardzo się kruszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bakhos 02 lutego 2012 Pycha - zmniejszylem proporcje o poł ale i tak dałbym teraz mniej cukru i zamiast płatkow dodałem otreby owsiane,musli i daktyle na koniec posypałem kokosem pycha polecam wszystki smakerom pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 29 sierpnia 2011 robię podobne, są tak pyszne, że nie wszystkie doczekują zastygnięcia, są wcześniej spałaszowane :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń