Do góry

Desery Przepis na:

PĄCZKI ANGIELSKIE-OPONKI

PĄCZKI ANGIELSKIE-OPONKI

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 629

Dodano:

Odsłon: 19842

Wadą tej potrawy jest,że za szybko się zjada:)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do mąki dodajemy miękkie masło, 1 całe jajo i 2 żółtka.Drożdże mieszamy z serkiem.Ja użyłam bielucha ale może to byc każdy ser homogenizowany jak również gęsty jogurt,śmietana a nawet mleko.Dodajemy do mąki i wszystko razem zagniatamy.Teraz dodajemy spirytus(on jest po to żeby tłuszcz do smażenia nie wpijał się do pączków).Ja natomiast nie dodałam spirytusu tylko wodę różaną 0.25gr pierwszy raz z niej skorzystałam i nadała miły zapach ciastu.

  2. Teraz zagniecione ciasto rozwałkujemy.Rozgrzewamy tłuszcz do smażenia.Z ciasta wykrawamy szklanką koła a w nich kieliszkiem środki.Smażymy aż zrobią się złote a nawet lekko brązowe odwracamy i smażymy z każdej strony.Usmażone wykładamy na bibułkę a jak obcieknie tłuszcz otaczamy w cukrze pudrze.Cukru można dodac trochę do samego ciasta-jak ktoś lubi bardzo słodko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozenas 02 lutego 2011 Zielona kuleczko:)coś (..) bo wychodzą puszyste:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolakamil140981 02 lutego 2011 Na ile oponków jest ta porcja mniej więcej????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ZielonaKuleczka 01 lutego 2011 Ja je dzisiaj zrobiłam i szału nie ma. Ciasto bardzo twarde wychodzi. po usmazeniu nie są puszyste.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 31 stycznia 2011 Przepis do ulubionych. Podoba mi się Twoje zdjęcie oponek:).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aganieszka85 31 stycznia 2011 Wyglądają apetycznie dzis zrobie je do kawki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gabriela1611 31 stycznia 2011 My w domu nazywamy je Obwarzankami i to jest smak mojego dzieciństwa. Pyszne!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gabriela1611 31 stycznia 2011 My w domu nazywaliśmy je Obwarzankami. Pyszne. To smak mojego dzieciństwa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń