Do góry

Desery Przepis na:

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2391

Dodano:

Odsłon: 1057

Z ciasta parzonego, z lukrem cytrynowym. Moje ulubione.

Składniki

  • Ciasto parzone: 250ml wody
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka (M lub L)
  • Lukier: 150g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • Dodatkowo: 750ml oleju kokosowego lub rzepakowego
  • arkusz papieru do pieczenia
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o boku 8cm i posmarować lekko olejem.

  2. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, masło ma się całkowicie rozpuścić. Garnek zdjąć z palnika i energicznie mieszając (drewnianą łyżką) wsypać od razu całą mąkę. Garnek postawić na małym ogniu i gotować przez chwilę, ciągle mieszając, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego ciasta, miksując mikserem, dodawać po jednym jajku.

  3. Olej rozgrzać w garnku do 175 stopni (sprawdzić termometrem lub rączką drewnianej łyżki - jeśli wokół rączki robią się pęcherzyki, tzn. że temperatura jest w sam raz).

  4. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką o kształcie gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto tworząc kółka.

  5. Kółka (razem z papierem) wkładać do garnka, papierem do góry. Gdy papier odejdzie od ciasta, wyjąć go, a pączki smażyć z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na ręczniku papierowym.

  6. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i sokiem cytrynowym. Powstałym lukrem posmarować pączki.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń