Do góry

Desery Przepis na:

Pączki Mamy

Pączki Mamy

Autor: pelen_brzuszek

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 2436

Dodano: 06.05.2018

Odsłon: 2581

Dzisiaj niedziela, więc obowiązkowo do kawki musi być coś słodkiego. Tym razem zapraszam na pączki, chyba każdy je lubi, ja najbardziej lubię te świeżo usmażone. Przepis na dzisiejsze pączki pochodzi z starego zeszytu mojej Mamy, więc na pewno robiła je tak moja Babcia, a może nawet i Prababcia. A więc do dzieła :)

Składniki

  • Mąka tortowa 1 kg
  • Margaryna "Palma" 250 g.
  • Cukier 1 szklanka
  • Drożdże 60 g.
  • Kwaśna śmietana 200-250 ml.
  • Żółtka 10 szt.
  • Jajka całe 6 szt.
  • Sól spora szczypta
  • Nadzienie:
  • Powidła śliwkowe
  • Smażenie:
  • Smalec
  • Lukier
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Woda 2-3 łyżki
  • Skórka pomarańczowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W dużej misce rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru. Zostawiamy na chwilę.


    W tym czasie rozpuszczamy w rondelku margarynę, następnie dodajemy pomału śmietanę. Uważamy, aby się nie zważyło. Rozpuszczony tłuszcz ze śmietaną zostawiamy do wystygnięcia.


    Do drożdży wbijamy jajka i żółtka, mocno roztrzepujemy trzepaczką. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, szczyptę soli i chłodny tłuszcz ze śmietaną. Całość mocno mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, czy nawet ręką.


    Gotowe ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.


    Z wyrośniętego ciasta wykrawamy pączki, najlepiej za pomocą małej szklaneczki (literatki) i nadziewamy powidłami śliwkowymi.

    Gotowe pączki układamy na blaszkę opruszoną delikatnie mąką, wkładamy do delikatnie nagrzanego piekarnika (nie zamykamy) i pozostawiamy na chwilkę, aby jeszcze troszkę wyrosły.


    W garnku rozpuszczamy smalec, mocno rozgrzewamy (aby sprawdzić czy jest dobry najlepiej wrzucić kawałek ziemniaka, gdy wypłynie, można zacząć smażyć pączki).

    Pączki smażymy do zarumienienia, ok. 5 min. (obracam je za pomocą cienkiego patyczka).


    Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

    Zostawiamy do wystygnięcia.





  2. Zimne pączki lukrujemy (cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy) i posypujemy skórką pomarańczową.

  3. Smacznego :)

  4. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 07 maja Ja uwielbiam szczególnie jak są z lukrem i maja dużo marmolady w środku ;-))) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 maja Takie pączki to ja lubię, choć ze słodkościami, to się trochę ograniczam ;)
Mama może być dumna z takiego przepisu :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń