Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z dżemem

Pączki z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 23713

Na tłusty czwartek w sam raz:))

Składniki

  • 1 kg maki
  • 10dkg drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • 1 cale jajko
  • 1/2 litra mleka ciepłego
  • 2 lyzki masła (roztopić)
  • kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
  • sol do smaku
  • dżem , cukier puder do posypania lub lukier
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Make przesiać do miski. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ok 20dkg maki i wszystko zalać 1 szklanka lekko ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać łyżka i odstawić na 15 minut w cieple miejsce. Jajka ubić na parze z cukrem w dużym garnku. Po wyrośnięciu rozczynu dodać jajka, resztę maki i mleka, roztopione masło, szczyptę soli. Wyrabiać przez 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od reki. Pod koniec można dodać spirytus. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 15-20 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, brać niewielka ilość na dłoń i formować krążki, odkładać na wysypana maka stolnice , przykryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałek ziemniaka- jeśli wypłynie olej jest wystarczająco gorący. Smażyć paczki z 2 stron na odpowiedni kolor. Dżem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówka w kształcie grubej igły. Nadziewać przestudzone paczki a później obsypać cukrem pudrem. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monikasciepuk 03 marca 2011 Musze przyznać że wyszły pyszne:) polecam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magda82 02 marca 2011 Wygladaja bardzo apetycznie.Jutro z samego rana zabieram sie do robienia paczkow z twojego przepisu.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 25 lutego 2011 Z mojego doswiadczenia paczkowego,proponuje tez nalozenie dzemu odrazu do paczka,tylko trzeba w pewnym momencie smazenia skrecic mocniej ogien lub zredukowac grzanie pradu i przykryc rondel pokrywka na jakies poltorej minuty,wtedy na pewno paczek bedzie upieczony.To taka inna alternatywa na nadziewanie...Ale sposob z nakladaniem marmolady po upieczeniu tez stosuje czasami.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 25 lutego 2011 Uwielbiam paczki!Jak przyjezdzam do Polski to zjadam ich niebotyczne ilosci.A na Twoje cieknie mi slinka!Chyba zaraz tez usmaze:)
Pozdrowienia.Ciesze sie.ze powrocilas ze swoimi przepisami!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 25 lutego 2011 same pyszności uwielbiam takie kalorie .....do ulubionych

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń