Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pączki z konfiturą"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1809
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1809
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena sztuki ok. 0,70 zł
Mleko, 50 g cukru i pokruszone drożdże podgrzewamy, mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą, a mleko będzie letnie. Wsypujemy pół szklanki mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Żółtka z 10 jaj i 2 całe jajka, resztę cukru, cukier z wanilią i sól podgrzewamy do 30-35oC, mieszając trzepaczką rózgową.
Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość, w większej misce mieszamy go z jajkami. Stopniowo wsypujemy mąkę, wlewamy stopione letnie masło, wyrabiamy gładkie ciasto, które nie klei się do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz, dwa razy krótko wyrabiamy i czekamy, by znów podrosło.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, toczymy z nich wałeczki, które kroimy na krążki. Każdy spłaszczamy. Na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, sklejamy brzegi i formujemy kulki. Układamy na stolnicy zlepieniem do dołu, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W rondlu rozgrzewamy smalec do temperatury 180oC. Partiami smażymy pączki na złoty kolor, obracając je w trakcie smażenia tylko jeden raz. Osączamy na ręczniku papierowym, chłodne dekorujemy cukrem pudrem, lukrem, stopioną czekoladą, posypujemy skórką pomarańczową itd.
Wartość odżywcza jednej sztuki 340 kcal Białko 5,8 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 52 gŹródło: Rewia