Do góry

Dania główne Przepis na:

Paella z kurczakiem , małżami i krewetkami

Paella z kurczakiem , małżami i krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 687

Śródziemnomorska potrawa , lekka a zarazem syta. "Jednogarnkowa" uczta dla podniebienia.

Składniki

  • 1 kg małży
  • 400 g krewetek
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 400 g ryżu arborio
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 4 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 puszki groszku zielonego
  • 1 szklanka białego wina
  • 0,6 l bulionu warzywnego
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • Oliwa z oliwek
  • 1/4 kostki masła
  • Sól , pieprz , natka pietruszki , cytryna pokrojona w ćwiartki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę posypać pieprzem, solą i odstawić. Cebulę, marchewkę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w talarki.

  2. Na patelnię wlać oliwę rozgrzać i wrzucić krewetki. Smażyć 2-3 minuty. Krewetki zdjąć z patelni, dodać masła i wrzucić cebulę.

  3. Po podsmażeniu cebuli dodać czosnek, paprykę i marchewkę. Smażyć 3-4 minuty, dodać mięso z kurczaka i wsypać łyżeczkę kurkumy. Smażyć aż kurczak się zarumieni.

  4. Na patelnię wsypać ryż i przesmażyć około 2 minuty. Wrzucić małże i smażyć około 1 minuty. Następnie wlać wino, bulion warzywny i puszkę posiekanych pomidorów. Dusić bez przykrycia na średnim ogniu około 10-13 minut, aż ryż wchłonie prawie cały sos.

  5. Dodać groszek z puszki i krewetki przykryć pokrywką i chwilę dusić. Odstawić patelnię z ognia. Posypać natką pietruszki i ozdobić cytryną. Podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń