Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluchy piwne

Paluchy piwne

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 895

Dodano:

Odsłon: 3313

Fajna przekąska, nie tylko do piwa :) . Z jednej porcji wychodzi ok. 60 -70 szt.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • piwo jasne 1/2 szklanki
  • masło lub margaryna 200 g
  • żółty ser 100 g starty na tarce z małymi oczkami
  • żółtka 3 szt.
  • 1/2 łyżeczki soli
  • po 2 łyżeczki dowolnych przypraw (bazylia, tymianek, pieprz, ostra papryka)
  • kminek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę lub masło i całość siekamy nożem. Następnie dodajemy starty ser, szczyptę soli, trochę przypraw do smaku, piwo oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Możemy dodać takie zioła i przyprawy jakie lubimy. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godz.

  2. Z ciasta urywamy mniejsze kawałki ciasta, wygniatamy w dłoniach i formujemy wałeczki o średnicy ok. 0,5 c, i długości 10-15 cm – układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane wałeczki możemy także delikatnie skręcać.Ułożone paluch serowe smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy solą, przyprawami lub kminkiem. Pieczmy w temp. 190 – 200 C przez ok. 20 min na złoty kolor.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń