Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - trzeba ich koniecznie spróbować!
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Odstawiamy.
W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem i sodą. Dodajemy do tego maślankę i żółtka. Całość dokładnie miksujemy (gdy masa jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę mleka). Do masy żółtkowej dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Suchą patelnię rozgrzewamy i wlewamy na nią niewielkie ilości ciasta. Smażymy placki na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Placki można podawać z sosem śmietankowym i malinami lub innymi dowolnymi składnikami. Z podanej porcji wychodzi 18 pancakesów.