Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta różana

Panna cotta różana

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 417

Dodano:

Odsłon: 125

Kolejna odsłona włoskiego deseru :-)

Składniki

  • 1000 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
  • 1 szklanka suszonych płatków róży
  • 1/3 szklanki wody różanej
  • 4 i 1/2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Śmietankę, cukier, oraz płatki róży włóż do rondelka i podgrzej na małym ogniu do stanu wrzenia.

    2. Zdejmij rondelek z gazu i pozostaw go na 2 godziny, aby śmietanka przeszła aromatem kwiatów.

    3. Przecedź śmietankę przez sito, dodaj wodę różną i ponownie podgrzej całość na małym ogniu do stanu wrzenia.

    4. W czasie kiedy śmietanka się podgrzewa, żelatynę zalej mlekiem.

    5. Kiedy śmietanka się zagotuje, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej żelatynę namoczoną w mleku.

    6. Mieszaj tak długo, aż żelatyna się rozpuści.

    7. Rozlej do 8 miseczek.

    8. Kiedy Panna cotta przestygnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

    9. Podawaj na zimno z malinami.

    10. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń