Do góry

Desery Przepis na:

Panna Cotta z musem malinowym i granolą

Panna Cotta z musem malinowym i granolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 429

Dodano:

Odsłon: 216

Pyszny włoski deser. Delikatny z lekką nutą malin i chrupiącej granoli. Całość tworzy pyszny deser.

Składniki

  • 250ml śmietanki 30%
  • 250ml mleka
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Składniki na mus malinowy:
  • 250g świeżych lub mrożonych malin
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszana w 3 łyżkach wody
  • 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 2/3 szklanki wrzątku
  • Ponadto:
  • granola
  • liście mięty
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Panna Cotta: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
    Mleko oraz śmietankę wlać do garnka, dodać cukry. Zagotować, mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić. Odstawić do pół stężenia.

  2. Warstwa malinowa: Maliny gotujemy z wodą przez ok 15 minut. Następnie do gotujących owoców wsypujemy cukier. Gotujemy i mieszamy 5 minut. Kolejno dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy do pół stężenia.

  3. Na dno naczynek wsypujemy po łyżeczce granoli. Wykładamy warstwę Panna Cotty. Wstawiamy do lodówki, aby stężało. Na wierzch wykładamy maliny. Dekorujemy listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń