Do góry

Dania główne Przepis na:

papryka faszerowana z kaszą jaglaną i serkiem topionym.

papryka faszerowana z kaszą jaglaną i serkiem topionym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 2939

Dodano:

Odsłon: 376

Bardzo smaczne danie na obiad i nie tylko.

Składniki

  • FARSZ -2 torebki kaszy jaglanej- 200g -papryka (obojętnie jaka, chociaż najlepsza jest czerwona, mięsista)-nie podaję ilości bo
  • -500g mięsa mielonego -100g pieczarek -2 cebule
  • -3 ząbki czosnku -4 łyżki koncentratu pomidorowego -troszkę oleju
  • -troszkę wegety, pieprzu -1 kostka serka topionego śmietankowego
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, tylko troszkę krócej.
    Cebulkę szklimy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojone pieczarki.
    Czosnek miażdżymy w prasce i dodajemy do całości, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
    Wszystko mieszamy i dusimy chwilkę.
    Jeśli z mięsa powstanie dużo tłuszczu, wody-należy to odlać, bo w pieczeniu papryki zrobi się za dużo sosu.farsz ściągamy z ognia, i dodajemy do niego kaszę jaglaną-ugotowaną i odsączoną z wody. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Papryki należy przekroić i usunąć gniazda nasienne, następnie ładujemy do nich farsz- ile wejdzie.
    Na koniec smarujemy serkiem topionym

  3. Papryki Układamy stojąco w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do niego 3/4 szkl wody, przykrywamy pokrywą, jeśli nie mamy pokrywy-folią aluminiową.

    Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 04 kwietnia Apetyczny pomysł na danie obiadowe - w sam raz po świątecznym obżarstwie:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń