Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka marynowana

Papryka marynowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 135

Dodano:

Odsłon: 506

Marynowana papryka. chrupiąca i lekko kwaśna. Idealna do kanapek i sałatek.

Składniki

  • 16 średniej wielkości papryk
  • 2 szklanki octu
  • 10 szklanek wody
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca biała
  • ząbek lub dwa czosnku na słoik
  • olej ( 2 łyżki na słoik )
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zalewa: gotujemy ocet, wodę, cukier i sól. Schładzamy.

    Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i tniemy na kawałki.

    Do każdego słoika ( z tej porcji wychodzi 8 słoików 0,5 litra ) na dno wkładamy liść laurowy, czosnek, ziele angielskie i gorczycę.

  2. Układamy ciasno kawałki papryki. Zalewamy chłodną zalewą i na koniec dodajemy 2 łyżki oleju do każdego słoika. Zakręcamy.

    Wekowanie: układamy słoiki w garnku z ciepłą, nie gorącą, wodą ( plus minus do połowy słoików ).
    Od momentu zagotowania się wody trzymamy jeszcze 3-5 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń