Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Papryka pieczona"
Składniki
Całe papryki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Papryka powinna mieć spieczoną skórkę. Prosto z piekarnika przełóż ją do garnka, przykryj pokrywką, odstaw do ostygnięcia. Zimną oczyść z pestek, zdejmij skórkę, pokrój.
Posiekaną natkę pietruszki, listki mięty, tymianek i oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z olejem.
Takim sosem polej paprykę, skrop octem balsamicznym. Podawaj z serem feta.
CZAS: około 1,5 godziny
<strong>Wypróbuj</strong>
Paprykę, którą chcesz przechować dłużej, najpierw upiecz, usuń z niej gniazda nasienne i skórkę. Zlej sok z blachy, na której się piekła. Dodaj do niego oliwę, bazylię, oregano, tymianek, posiekany czosnek. Takim sosem zalej paprykę, ułożoną ciasno w słoikach. Pasteryzuj 20 minut.Źródło: Dobry Tydzień