Do góry

Desery Przepis na:

Papryka pieczona

Papryka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Papryka pieczona"

Składniki

  • 4 papryki w różnych kolorach
  • ser feta
  • po pół łyżeczki świeżego tymianku i oregano
  • kilka listków świeżej mięty
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Całe papryki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Papryka powinna mieć spieczoną skórkę. Prosto z piekarnika przełóż ją do garnka, przykryj pokrywką, odstaw do ostygnięcia. Zimną oczyść z pestek, zdejmij skórkę, pokrój.

  2. Posiekaną natkę pietruszki, listki mięty, tymianek i oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z olejem.

  3. Takim sosem polej paprykę, skrop octem balsamicznym. Podawaj z serem feta.

  4. CZAS: około 1,5 godziny

  5. Wypróbuj

  6. Paprykę, którą chcesz przechować dłużej, najpierw upiecz, usuń z niej gniazda nasienne i skórkę. Zlej sok z blachy, na której się piekła. Dodaj do niego oliwę, bazylię, oregano, tymianek, posiekany czosnek. Takim sosem zalej paprykę, ułożoną ciasno w słoikach. Pasteryzuj 20 minut.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: papryka pieczona

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń