Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Paprykowe leczo na zapas"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 356
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 158
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 356
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 158
Składniki
Cebule obierz, potnij w kosteczkę. Czosnek obierz, pokrój w słupki albo grubo posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Wszystkie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami oraz białe, gorzkie błonki. Strąki opłucz i pokrój w paseczki.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebule oraz czosnek. Dołóż papryki. Posyp solą, pieprzem oraz cukrem. Duś ok. 15 minut na małym płomieniu. Od czasu do czasu mieszaj. Pod koniec duszenia do papryki dodaj chili i tymianek. Całość podlej octem. Duś pod przykryciem kolejne 15 minut. Łyżką cedzakową wyjmij 2/3 warzyw. Resztę razem z wywarem zmiksuj na gładko.
Do musu warzywnego włóż wyjęte jarzyny. Mocno razem podgrzej. Od razu przełóż do słoików. Zakręć. Słoiki ustaw w garnku napełnionym do 1/3 wrzątkiem. Leczo pasteryzuj ok. 10 minut. Wyjmij. Słoiki postaw do góry dnem. Pozostaw tak, aż wystygną. Przechowuj w chłodnym miejscu.
ok. 1 godziny. 1 słoik 170 kcal.Źródło: Tina