Do góry

Dania główne Przepis na:

„Parowane kurcze” w marynacie

„Parowane kurcze” w marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 918 Ocena: 22998

Dodano:

Odsłon: 2437

Propozycja na przygotowanie kurczaka na parze wcześniej marynowanego w miodowo – musztardowej marynacie z nutką czosnku i tymianku. Tak przygotowane mięso jest zdrowe, delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne.

Składniki

  • Pierś z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • Suszony tymianek
  • Sól
  • Pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na średniej wielkości paski.

    Tak podzielonego kurczaka oprószamy z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym tymiankiem.

  2. Do miseczki dodajemy musztardę, miód oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki mieszamy, a powstałą marynatą nacieramy kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków.

  3. Kurczaka gotujemy na parze (w specjalnym naczyniu lub na sitku) przez około 15 minut.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję młode ziemniaczki z koperkiem i marcheweczką na ciepło.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 02 czerwca 2014 Ślinka mi cieknie na tę marynatę. A gdyby tak kurczaka nie na parze, a w piekarniku zawinięty w sreberko? Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pysznie-zdrowo-kolorowo 16 maja 2014 Często takiego przyrządzam i potwierdzam, że jest pyszny i zdrowy:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 15 maja 2014 W takiej marynacie jeszcze kurczaka na parze nie robiłam a z całą pewnością jest on zdrowszy niż smażony:-))) Fajny przepis zabieram ze sobą. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 15 maja 2014 Uwielbiam taka marynate, kurczak musi byc przepyszny ... no i delikatny. Jutro wypróbuje. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń