Do góry

Dania główne Przepis na:

Parowany łosoś marynowany w białym winie

Parowany łosoś marynowany w białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24587

Dodano:

Odsłon: 11855

Propozycja na delikatnego, bardzo aromatycznego łososia marynowanego w białym winie, przygotowywanego w papilotach na parze. Nuta winna, idealnie łączy się ze smakiem świeżego kopru i masła.

Składniki

  • filet z łososia
  • 1 szklanka białego wina
  • mały pęczek koperku
  • masło
  • sól morska
  • pieprz czarny (świeżo mielony)
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łososia pozbawiamy skóry, myjemy, osuszamy i dzielimy na filety.

    Filety zalewamy białym winem i odstawiamy je na około 1 godzinę. Po tym czasie każdy filet oprószamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.

    Tak przygotowane filety przekładamy na folię aluminiową, na której układamy plaster masła i zawijamy papiloty.

    Papiloty układamy na sitku w garnku z gotującą się wodą lub specjalnie przeznaczonym do tego naczyniu i parujemy około 12 do 15 minut.

    Gotową rybę podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 maja 2015 Mniam, mniam :D Rybka zawsze i wszędzie na talerzu ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Valv3e 21 maja 2015 Danie super, dawno już go sprawdziłem natomiast UWAGA: Łosoś tylko złowiony poza bałtykiem. Inne to zbieranina toksyn i innych bardzo niebezpiecznych związków szczególnie z hodowli norweskiej. Polecam film "Całą prawda o rybach" - proponuję aby takie ostrzeżenie zaznaczyć w przepisach żeby nie truć czytelników.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń