Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowego wyrobu parówki są najlepsze i najsmaczniejsze, gdyż wiemy z czego je zrobiliśmy a także czym doprawiliśmy. Nie są aż tak trudne do wykonania, wystarczy tylko troszkę chęci. Polecam :)
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Składniki
Peklowanie: Szynkę i boczek kroimy w kostkę, mielimy przez sito 8 mm, dodajemy peklosól i wyrabiamy kilkanaście minut.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę (24 godziny).
Rozdrabnianie: Po upływie 24 godzin farsz przepuszczamy 2-3 razy przez sitko 2 mm dodajemy wymieszane z zimną wodą przyprawy i blenderem rozdrabniamy na papkę (gładką masę).
Nadziewanie: Napełniamy osłonki kolagenowe fi 21 mm, można w inne jak ktoś ma, baranie lub wieprzowe 28 mm. Ja napełniłam w cienkie osłonki kolagenowe. Odkręcamy kiełbaski 15 centymetrowe.
Parzenie: Parzymy 10-15 minut w temperaturze 70-72 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz parówki temperatury 68 stopni Celsjusza..
Studzenie: Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie 5 minut. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.
Smacznego :)