Do góry

Przekąski Przepis na:

Parówki wieprzowe z szynki.

Parówki wieprzowe z szynki.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 901 Ocena: 8007

Dodano: 25.03.2018

Odsłon: 3555

Domowego wyrobu parówki są najlepsze i najsmaczniejsze, gdyż wiemy z czego je zrobiliśmy a także czym doprawiliśmy. Nie są aż tak trudne do wykonania, wystarczy tylko troszkę chęci. Polecam :)

Składniki

  • Surowiec na 2 kg parówek:
  • szynka wieprzowa 1,2 kg
  • boczek wieprzowy bez skóry 0,8 kg
  • lodowata woda 100 ml
  • Przyprawy:
  • mleko w proszku lub skrobia ziemniaczana 10 g/kg (jako stabilizator)
  • pieprz biały mielony 3 g/kg
  • gałka muszkatołowa mielona 1 g/kg
  • kolendra mielona 1 g/kg
  • papryka ostra mielona 2 g/kg
  • gorczyca mielona 1 g/kg
  • sól wędzona 4 g/ kg
  • peklosól 14 g/kg
  • osłonka kalogenowa fi 21 mm lub inna
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Szynkę i boczek kroimy w kostkę, mielimy przez sito 8 mm, dodajemy peklosól i wyrabiamy kilkanaście minut.

  2. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę (24 godziny).

  3. Rozdrabnianie:

    Po upływie 24 godzin farsz przepuszczamy 2-3 razy przez sitko 2 mm dodajemy wymieszane z zimną wodą przyprawy i blenderem rozdrabniamy na papkę (gładką masę).

  4. Nadziewanie:

    Napełniamy osłonki kolagenowe fi 21 mm, można w inne jak ktoś ma, baranie lub wieprzowe 28 mm. Ja napełniłam w cienkie osłonki kolagenowe. Odkręcamy kiełbaski 15 centymetrowe.

  5. Parzenie:

    Parzymy 10-15 minut w temperaturze 70-72 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz parówki temperatury 68 stopni Celsjusza..

  6. Studzenie:

    Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie 5 minut. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń