Do góry

Dania główne Przepis na:

„Parzone” knedle

„Parzone” knedle

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "„Parzone” knedle"

Składniki

  • 500 ml mleka
  • sól
  • 100 g masła
  • 350 g mąki
  • 3 jajka
  • 20 małych śliwek
  • do polania: masło
  • bułka tarta
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wlej mleko do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj szczyptę soli i stopione masło. Wymieszaj.

  2. Mąkę przesiej i dosypuj porcjami do mleka energicznie mieszając – ciasto nie powinno się przylejać do boków garnka.

  3. Ciasto przełóż do miski i ostudź. Do chłodnego wbij jajka i wymieszaj (ciasto powinno być gładkie).

  4. Śliwki umyj, rozkrój i usuń pestki. Ciasto wyjmij z garnka i podziel na 20 kulek. Rozpłaszcz, na każdy krążek połóż śliwkę i zlep.

  5. W dużym garnku zagotuj wodę. Lekko ją posól. Wrzucaj partiami knedle i gotuj przez około 12 minut.

  6. Masło rozpuść i wymieszaj z bułką tartą. Polej knedle i natychmiast podawaj. Możesz posypać cukrem albo np. cynamonem.

  7. Czas przygotowania: 70 minut 480 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń