Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasta paprykowa"
Składniki
Strąki kolorowych papryk umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie ułóż na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.
Tymianek opłucz, osusz, otrzyj listki z łodyżek. Papryki skrop olejem, a potem oprósz tymiankiem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz, aż skórka się przyrumieni i zacznie odchodzić od miąższu (ok. 15 min).
Opieczone strąki włóż do worka foliowego, zamknij i pozostaw tak do ostudzenia. Następnie wyjmij i usuń skórkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na nieduże kawałki.
Do miski wlej 2 łyżki oleju oraz łyżkę octu winnego. Włóż pokrojoną paprykę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, możesz też doprawić pastę paprykową zmiażdżonym czosnkiem.
Bagietkę pokrój ukośnie w plastry. Opiecz na suchej patelni lub w tosterze. Serek wymieszaj z solą oraz pieprzem do smaku. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Pastę paprykową rozłóż na opieczonych kromkach bagietki. Na wierzchu umieść ser, posyp szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety