Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z ziemniakami

Paszteciki z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 79

Doskonały dodatek nie tylko do bulionu i barszczu.

Składniki

  • 300gr. mąki pszennej,150gr. mąki pszennej z pełnego przemiału,
  • 1 łyżka ostrej musztardy[oprócz ziarnistej],ćwierć łyżeczki ostrej papryki,
  • 300gr. zimnego masła+ 2 łyżki,2 średnie ziemniaki[ugotowane],
  • 2 cebule[posiekane],200gr. startego żółtego sera,2 łyżki świeżych
  • posiekanych ziół[tymianek lub oregano],sól.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać,dodać pół łyżeczki soli,musztardę i paprykę w proszku.Posiekać z masłem aż powstaną krudki ,szybko zagnieść dodając kilka łyżek zimnej wody.[Ciasto można też przygotować w malakserze].Schłodzić w lodówce.

  2. 2 łyżki masła rozpuścić,dodać cebulę i dusić aż cebula się zeszkli.Wystudzić.Ziemniakirozgnieść widelcem ,dodać do cebuli razem ze startym serem i ziołami.Doprawić solą,pieprzem i musztardą.Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części i wałkować kolejno na placki 3mm. grubości.Wyciąć kwadraty o boku 8cm. ,nadzienie rozdzielić równomiernie na przygotowane ciasto .Kwadraty złożyć po przekątnej,brzegi docisnąć widelcem.Piec ok. 30min. w temp. 190-200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń