Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet domowy

Pasztet domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 532 Ocena: 16084

Dodano:

Odsłon: 3844

To mój chyba drugi pasztet w życiu jaki zrobiłam, zawsze mi się wydaje, że to tyle pracy, a to wystarcz tylko wszystko ugotować, zemleć, wymieszać i już możemy piec pasztecik. Uwielbiam pieczone pasztety i często je kupowałam, a teraz potrafię upiec jeszcze lepszy niż ten kupny.

Składniki

  • Mięso i jarzyny tzw. twarde z rosołu (mięso czyli wszystkie obrane kości
  • i porcje rosołowe w moim przypadku też gotowane podroby z rosołu;
  • warzywa twarde czyli seler, pietruszka i marchew).
  • 2 duże cebule
  • 20-30 dag wątróbki drobiowej
  • 4 kopiaste łyżki bułki tartej ( ja starłam na grubych oczkach połówkę
  • czerstwego chleba z foremki)
  • ostra mielona papryka (u mnie niecała łyżeczka)
  • ulubione zioła (u mnie prowansalskie, duża łyżka)
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • tarta bułka do obsypania blaszek
  • 2 jajka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli, zdejmujemy z ognia.

  2. Na tej samej patelni co cebulę podsmażamy na oliwie wątróbkę, około 5 minut cały czas mieszają. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy dwukrotnie: wątróbkę, cebulę, jarzyny oraz mięso.

  4. Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy według uznania i gustu.

  5. Foremki na pasztet smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą (u mnie dwie małe prostokątne foremki). Masę przekładamy do przygotowanych foremek.

  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C około 60-70 minut.

  7. Podajemy na zimno lub na gorąco. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń