Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet królewski z suszonymi śliwkami"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 222
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 222
Składniki
Wątróbkę pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Śliwki zalej wrzątkiem, po paru minutach odsącz, pokrój na mniejsze kawałki. Łopatkę, podgardle, cielęcinę i połowę słoniny pokrój, oprósz solą i zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj grubo pokrojoną cebulę. Całość przykryj i duś, aż mięso puści sok.
Wówczas wsyp ziele angielskie, liście laurowe i świeżo mielony pieprz. Zalej 3 szklankami wody i duś przez godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj wątróbkę i bułkę. Duś, aż bułka wchłonie cały płyn. Następnie wystudź i trzykrotnie zmiel.
Masę przypraw gałką muszkatołową. Wbij jajka, dodaj śliwki i dokładnie wymieszaj. Foremkę wysmaruj olejem. Przełóż do nich masę i mocno ją ubij, stukając foremkami o blat stołu. Wetknij śliwki. Piecz 50 minut w temperaturze 200° C.Źródło: Na żywo