Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet wieprzowy w słoiku.

Pasztet wieprzowy w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1406 Ocena: 17975

Dodano:

Odsłon: 25569

Pasztet wieprzowy w słoiczkach, bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie,idealny do kanapek z dodatkiem kiszonego ogóreczka lub pomidora. Polecam:)

Składniki

  • wieprzowina kl II ścinki z szynek 70 dag
  • podgardle 40 dag
  • wątróbka wieprzowa 60 dag
  • serce wieprzowe 40 dag
  • cebula 1 szt.
  • marchew 2 szt.
  • kasza jaglana 10 dag - może być bez kaszy
  • pół szklanki wywaru z gotowania mięs
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • liść laurowy 5 szt.
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa cała, starta
  • papryka wędzona ostra mielona 1 czubata łyżka
  • majeranek 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątroby wycinamy żyły i błony, moczymy w zimnej wodzie. Serca nadcinamy, wypłukujemy skrzepy krwi. Obieramy marchew. Do garnka wkładamy mięsa z sercami, marchew i cebulę. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotujemy do miękkości mięs i warzyw. Gdy mięsa i warzywa są miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. W gorącym wywarze gotujemy 1 woreczek kaszy jaglanej.

  2. Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku zalewając je gorącym wywarem, po 15 minutowym sparzeniu studzimy.

  3. Wszystkie mięsa, wątróbki, warzywa i kaszę mielimy. Zmielone składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, musimy tyle przypraw dodać aby dopasować pasztet do swojego smaku. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy.

  4. Wlewamy wywar, i zaczynamy rozdrabniać blenderem na papkę. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wywaru, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy.

  5. Rozdrobnioną papkę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać.

  6. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki.

  7. Pasteryzujemy 60 minut.

  8. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 26 sierpnia 2017 Mariolu, szalonaś Ty! Tak wielu pyszności już dawno nie widziałem <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 26 sierpnia 2017 dobrze,że mąż tego nie widzi,bo by mnie zaraz zagonił do kuchni:)ostatnio pytał co tam nowego u Ciebie więc mu powiedziałam,że jesteś na urlopie,pozdrawiam :))) Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń