Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z marynowanych piersi kaczki

Pasztet z marynowanych piersi kaczki

Autor: Twoje_Imperium

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11264

Dodano: 15.05.2008

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z marynowanych piersi kaczki"

Składniki

  • 40 dag filetów z kaczki
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 20 dag słoniny
  • 3 jajka
  • 30 dag masła
  • sól
  • pieprz. Marynata: 1/2 szklanki wina porto
  • 1 kieliszek winiaku
  • otarta skórka i sok z pomarańczy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszać marynaty. Wątróbkę oczyścić z błon, mięso opłukać i osuszyć. Zalać marynatą mięso i wątróbkę, odstawić na noc.

  2. Masło stopić, zebrać pianę z wierzchu. Słoninę pokroić w cieniutkie plasterki. Mięso i wątróbki razem z marynatą zmiksować na gładką masę, wbijając po 1 jajku i wlewając powoli stopione masło. Doprawić solą i pieprzem.

  3. Formę pasztetową wypełnić masą, przykrytą z wierzchu paskami słoniny. Piec 70-80 minut w temp. 200°C. Wystudzić. Podawać np. z żurawiną do mięs lub chrzanem ze słoiczka rozcieńczonym śmietaną.

  4. ok. 100 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń