Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dietetyczny i zdrowy pasztet z soczewicy. Źródło białka, witamin i minerałów.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9978
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8998
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6377
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9978
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8998
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6377
Składniki
Soczewicę ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli wody ma być 2x więcej niż soczewicy. Dodać sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25min, aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje. Pora posiekać w drobną kostkę, marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera utrzeć na dość drobnych oczkach (nie na papkę, lecz na drobnych oczkach- wtedy nie trzeba będzie dusić warzyw na patelni, jeśli nie posiadamy takich oczek na swojej tarce mogą być oczka średniej wielkości. Wówczas warzywa poddusić ok. 15 minut na patelni pod przykryciem, aby zmiękły). Do ugotowanej soczewicy dodać wszystkie warzywa, przyprawy, natkę pietruszki oraz wbić 3 surowe jajka. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Po wierzchu można posypać ziarnami słonecznika, sezamu lub majerankiem. Piec pasztet w 180 C przez około 50-60min. aż się zarumieni a boki będą odstawać od foremki.
Nie oszczędzajmy na ziołach i przyprawach gdyż soczewica sama w sobie jest mdła i gdy dodamy zbyt mało przypraw- pasztet będzie niesmaczny. Dobry pasztet ma być aromatyczny i wyrazisty w smaku!