Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z wątróbek drobiowych

Pasztet z wątróbek drobiowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 2073 Ocena: 46367

Dodano:

Odsłon: 10252

Tym razem pokusiłem się na własnoręcznie zrobiony pasztet drobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 3 cebule średniej wielkości
  • łyżeczka tymianku
  • 200 g gęsiego smalcu
  • sól ,pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekamy.

  2. W rondelku roztapiamy smalec ,wrzucamy cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 min. Często mieszamy ,osączamy z tłuszczu.

  3. Na patelni roztapiamy pozostały tłuszcz ,wlewamy również ten z duszenia cebuli i obsmażamy przez 10 min wątróbki oprószone tymiankiem. Wyjmujemy z tłuszczu.

  4. Jeszcze ciepłe wątróbki razem z duszoną cebulą mielimy dwa razy (najmniejsze oczka).

  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  6. Przekładamy do słoiczków ,zakręcamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  7. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

yann 29 stycznia 2015 Pasztet zrobiłam.Jest pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu.Twoje przepisy wszystkie są zwykle bardzo dobre.Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 22 stycznia 2015 Wątróbka i cebulka, więc pasztet musi być :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 22 stycznia 2015 Pasztet wygląda bardzo smacznie i z pewnością wypróbuję Twój przepis :-).

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń