Do góry

Dania główne Przepis na:

PATISONY Z POMIDORAMI

PATISONY Z POMIDORAMI

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6808

Dodano:

Odsłon: 4482

Patisony to dietetyczne, lekkostrawne i delikatne w smaku warzywa, zawierające jakże cenny dla zdrowia magnez, fosfor i żelazo. Doskonały duszony, nadziewany i jako dodatek do sałatek. Warto pamiętać o nim w naszym jadłospisie.

Składniki

  • 0,5 kg. patisonów
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. śmietany
  • pieprz cytrynowy, kurkuma, czubrica zielona, curry,sól, do smaku
  • posiekana nać pietruszki, koper i bazylia
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Patisony obrać i pokroić w słupki. Dodać rozgnieciony czosnek , nieco wody i dusić na małym ogniu ok.7 minut.Podlać śmietaną i dalej dusić od czasu do czasu mieszając.

  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do patisonów.

  3. do prawie miękkich patisonów dodać wszystkie przyprawy /ilość wg uznania/ i jeszcze chwilę dusić.

  4. Gotową potrawę nałożyć do miseczek i posypać dużą ilością posiekanej pietruszki, koperku i bazylii. Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń